voetbal europa

De grootste voetbalcompetities van Europa

juli 29, 2015

Europa is het voetbalcontinent van de wereld. De grootste competities ter wereld zijn ook allemaal in Europa te vinden. Denk aan de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, de Spaanse Primera División, de Italiaanse Serie en de Franse Ligue 1. De rol van Nederland in Europa is marginaal.

Engeland
De Engelse competitie mag worden gezien als de grootste competitie van Europa. In Engeland spelen de beste spelers, wordt het meeste geld verdiend en zijn de grootste stadions. Deze stadions zitten ook vrijwel iedere week bomvol. De Engelse competitie is om één reden de grootste van Europa: geld. De Engelse clubs krijgen ieder jaar gezamenlijk honderden miljoenen euro’s aan tv-gelden. Zelfs de nummer twintig, ofwel de nummer laatste, van de competitie krijgt meer dan 100 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met de Nederlandse competitie. Ajax krijgt in Nederland met slechts 10 miljoen euro de meeste Tv-inkomsten, maar dat is natuurlijk slechts een peulenschil als je het vergelijkt met Engeland. In England zijn Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham Hotspur en Arsenal de grootste clubs.

Duitsland
De Duitse Bundesliga hoort ook zeker bij één van de grootste competities ter wereld. De Duitse competitie is dankzij de Tv-gelden ook een zeer welvarende competitie. De budgeten in Duitsland zijn dan ook relatief hoog, maar bij lange na niet zo hoog als in Engeland. De Duitse competitie wordt gedomineerd door Bayern München. Deze club heeft verreweg het meeste geld en koopt vrijwel ieder seizoen de beste spelers van de ‘concurrentie’, waardoor ze de concurrentie aanzienlijk kunnen verzwakken.

Spanje
De competitie in Spanje is zonder twijfel ook een topcompetitie. Alleen is er in Spanje eigenlijk sprake van een relatief saaie competitie, waar FC Barcelona en Real Madrid de dienst uitmaken. Atlético Madrid is een goede derde, maar kan budgettair niet tippen aan zowel Barcelona als Real. Deze scheve verhouding komt door de ‘oneerlijke’ verdeling van de tv-gelden. Barcelona en Real Madrid verdelen circa 50% van de tv-gelden en dit zorgt er voor dat de andere clubs een oorlogskas hebben die beduidend minder is.

Italië
Italië was als het om de Serie ging jarenlang ook één van de topcompetities met clubs als Juventus, AC Milan en Internationale. Maar door corruptie, omkoopschandalen en verouderde stadions is de Italiaanse Serie A afgezakt naar subtopniveau. Juventus is overigens wel een uitzondering.

Het Nederlands volkslied

mei 26, 2015

Het Nederlands volkslied

We kennen het allemaal, het Nederlandse volkslied. Al was het alleen maar omdat het volkslied altijd bij belangrijke voetbal wedstrijden wordt gespeeld. Zoals bij het EK of het WK. Overigens wordt het soms ook bij andere sporten gespeeld. Bijvoorbeeld wanneer een Nederlandse sporter een gouden medaille behaald. Bij het schaatsen en het zwemmen is ons lied dus al vaak gedraaid. Meer over het volkslied en sport lees je hier.

Maar weet je ook hoe het is ontstaan en hoelang het al bestaat? Wij vertellen je er graag meer over zodat je ook wat van de geschiedenis te weten komt. Het Nederlandse volkslied staat ook wel bekend als het Wilhelmus, een lied dat bestaat uit 15 verschillende coupletten.

Geschiedenis

Het Nederlandse volkslied werd honderden jaren geleden geschreven. Het exacte jaartal is niet bekend, maar deskundigen denken dat het lied in 1572 werd geschreven. Er is geen ander volkslied ter wereld dat zo oud is, een Nederlandse volkslied is dan ook uniek in haar soort. Toch heeft het nog honderden jaren geduurd totdat het Nederlandse volkslied ook daadwerkelijk werd ingevoerd. In 1932 werd het officieel als volkslied aangemerkt. Wie het lied heeft geschreven is ook niet met 100% zekerheid te zeggen, waarschijnlijk is Filips van Marnix de schrijver.

Bekend

Er is bijna geen Nederlander die de tekst van het eerste couplet niet kent. De eerste zin “Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den Vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.” klinkt bij iedereen bekend in de oren. Het eerste couplet kent bijna iedereen, maar als we het hebben over de overige coupletten dan wordt het een ander verhaal. Deze worden namelijk bijna nooit gezongen. Couplet 6 is een favoriet, deze wordt vaak tijdens kerkdiensten gezongen, maar van de andere coupletten hoor je eigenlijk nooit wat. Uiteraard kun je via internet de teksten vinden van alle coupletten van het Nederlandse volkslied.

Goalball

april 8, 2015

Als je jouw concentratie en conditie wil testen in een teamsport is goalball zeker een optie! Deze sport is speciaal gemaakt voor mensen die een visuele beperking hebben. Goalball is een internationale sport die op allerlei niveaus beoefend kan worden, van lokaal tot internationaal. Goalball is ook een officiële sport binnen de Paralympische Spelen. 

GoalballGoalball kent haar eigen spelregels en is een zaalsport voor mensen die een visuele beperking hebben. Om alle deelnemers van de sport een kans te geven draagt iedereen een afgeplakte skibril. Het spel wordt gespeeld in twee teams van drie atleten. Aan beide kanten van de zaal staat een doel  en de bal waar mee gespeeld wordt heeft belletjes. De bedoeling is dat de bal, net zoals bij voetbal, over de doellijn heen rolt. Je moet zeer geconcentreerd luisteren om je te kunnen oriënteren op de bal en je moet ook precies op het goede moment reageren. Je moet ook de bal binnen acht seconden weg spelen, dus er is ook een hoog tempo in het spel.

Samenstelling van het team

Goalball is in 1946 ontstaan om veteranen van de Tweede Wereldoorlog te helpen bij de revalidatie aan de visuele beperkingen, dus vlak na die oorlog waren het vooral veteranen die in de teams zaten. Inmiddels is goalball een enorm succes geworden en doen veel sporters tussen de 12 en 50 jaar de sport. De samenstelling van de teams kan heel erg uiteen lopen. Zowel fysiek áls mentaal wordt het uiterste van je gevraagd.

Doe mee!

In Nederland zijn er verschillende goalball-verenigingen. Wil je graag een keer meedoen en ervaren dat het een leuke sport is? Aarzel dan niet en probeer het uit! Sporten is gezond en door je visuele beperking zijn al gelijk een hele hoop sporten afgeschreven. Ook leer je door goalball mensen kennen op een leuke en eenvoudige manier, zowel in je eigen team/club als andere steden waar mensen de sport beoefenen!

Gehandicapten voetbal

januari 13, 2015

Het gehandicaptenvoetbal is in Nederland een niveau in het voetbal voor mensen met een lichamelijke en-, of verstandelijke beperking. In dit niveau is in tegenstelling tot andere niveaus in het voetbal meestal geen leeftijdsgrens. Wel bestaan er teams voor volwassenen en voor de jeugd zijn er ook een aantal teams onder de zestien jaar.

Naam

Veel mensen gaan er vanuit dat de letter G voor gehandicapten
staat maar dat is dus niet waar. De benaming komt omdat de voetbalcategorieën doorlopen tot de F. De eerstvolgende letter is de letter G. Toen de clubs het gehandicapten voetbal gingen introduceren hebben ze voor de G gekozen omdat een gehandicapt persoon niet in bijvoorbeeld een C-elftal zou kunnen komen.

gehandicapten voetbal

Aangepaste regels

Een G-team bestaat uit acht of negen spelers. De teams spelen ook op een half veld in plaats van een heel veld. Ook zijn de goals kleiner, de precieze maat is niet vast gesteld. Verder zijn de kaarten en schorsingen niet echt. De hoogste straf die iemand kan krijg is dat je van het veld wordt gestuurd. Buitenspel bestaat overigens ook niet en de manier van de bal ingooien maakt niet uit.

Andere vormen van voetbal voor mensen met een beperking

Er zijn ook nog andere vormen van voetbal voor mensen met een beperking, namelijk:

  • Voetbal-ID: Voetbal voor mensen met een IQ onder de 75. Deze vorm wordt alleen in internationaal verband gespeeld met bijvoorbeeld EK’s, WK’s etc.
  • CP-voetbal: Voetbal voor mensen met een hersenverlamming (cerebrale parese). Bij CP-voetbal spelen de spelers in een team dat uit zeven spelers bestaat. Verder is het doel kleiner en het veld ook.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Blindenvoetbal: Voetbal wat bedoelt is mensen die slechtziend zijn of blind zijn. De afmetingen van het veld zijn hetzelfde als van het zaalvoetbal-veld. In de bal zitten belletjes zodat de blinden kunnen horen waar de bal is. In het team van de blinde spelers zitten er vijf spelers.