voetbal europa

De grootste voetbalcompetities van Europa

juli 29, 2015

Europa is het voetbalcontinent van de wereld. De grootste competities ter wereld zijn ook allemaal in Europa te vinden. Denk aan de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, de Spaanse Primera División, de Italiaanse Serie en de Franse Ligue 1. De rol van Nederland in Europa is marginaal.

Engeland
De Engelse competitie mag worden gezien als de grootste competitie van Europa. In Engeland spelen de beste spelers, wordt het meeste geld verdiend en zijn de grootste stadions. Deze stadions zitten ook vrijwel iedere week bomvol. De Engelse competitie is om één reden de grootste van Europa: geld. De Engelse clubs krijgen ieder jaar gezamenlijk honderden miljoenen euro’s aan tv-gelden. Zelfs de nummer twintig, ofwel de nummer laatste, van de competitie krijgt meer dan 100 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met de Nederlandse competitie. Ajax krijgt in Nederland met slechts 10 miljoen euro de meeste Tv-inkomsten, maar dat is natuurlijk slechts een peulenschil als je het vergelijkt met Engeland. In England zijn Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham Hotspur en Arsenal de grootste clubs.

Duitsland
De Duitse Bundesliga hoort ook zeker bij één van de grootste competities ter wereld. De Duitse competitie is dankzij de Tv-gelden ook een zeer welvarende competitie. De budgeten in Duitsland zijn dan ook relatief hoog, maar bij lange na niet zo hoog als in Engeland. De Duitse competitie wordt gedomineerd door Bayern München. Deze club heeft verreweg het meeste geld en koopt vrijwel ieder seizoen de beste spelers van de ‘concurrentie’, waardoor ze de concurrentie aanzienlijk kunnen verzwakken.

Spanje
De competitie in Spanje is zonder twijfel ook een topcompetitie. Alleen is er in Spanje eigenlijk sprake van een relatief saaie competitie, waar FC Barcelona en Real Madrid de dienst uitmaken. Atlético Madrid is een goede derde, maar kan budgettair niet tippen aan zowel Barcelona als Real. Deze scheve verhouding komt door de ‘oneerlijke’ verdeling van de tv-gelden. Barcelona en Real Madrid verdelen circa 50% van de tv-gelden en dit zorgt er voor dat de andere clubs een oorlogskas hebben die beduidend minder is.

Italië
Italië was als het om de Serie ging jarenlang ook één van de topcompetities met clubs als Juventus, AC Milan en Internationale. Maar door corruptie, omkoopschandalen en verouderde stadions is de Italiaanse Serie A afgezakt naar subtopniveau. Juventus is overigens wel een uitzondering.