Gehandicapten voetbal

januari 13, 2015

Het gehandicaptenvoetbal is in Nederland een niveau in het voetbal voor mensen met een lichamelijke en-, of verstandelijke beperking. In dit niveau is in tegenstelling tot andere niveaus in het voetbal meestal geen leeftijdsgrens. Wel bestaan er teams voor volwassenen en voor de jeugd zijn er ook een aantal teams onder de zestien jaar.

Naam

Veel mensen gaan er vanuit dat de letter G voor gehandicapten
staat maar dat is dus niet waar. De benaming komt omdat de voetbalcategorie√ęn doorlopen tot de F. De eerstvolgende letter is de letter G. Toen de clubs het gehandicapten voetbal gingen introduceren hebben ze voor de G gekozen omdat een gehandicapt persoon niet in bijvoorbeeld een C-elftal zou kunnen komen.

gehandicapten voetbal

Aangepaste regels

Een G-team bestaat uit acht of negen spelers. De teams spelen ook op een half veld in plaats van een heel veld. Ook zijn de goals kleiner, de precieze maat is niet vast gesteld. Verder zijn de kaarten en schorsingen niet echt. De hoogste straf die iemand kan krijg is dat je van het veld wordt gestuurd. Buitenspel bestaat overigens ook niet en de manier van de bal ingooien maakt niet uit.

Andere vormen van voetbal voor mensen met een beperking

Er zijn ook nog andere vormen van voetbal voor mensen met een beperking, namelijk:

  • Voetbal-ID: Voetbal voor mensen met een IQ onder de 75. Deze vorm wordt alleen in internationaal verband gespeeld met bijvoorbeeld EK’s, WK’s etc.
  • CP-voetbal: Voetbal voor mensen met een hersenverlamming (cerebrale parese). Bij CP-voetbal spelen de spelers in een team dat uit zeven spelers bestaat. Verder is het doel kleiner en het veld ook.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Blindenvoetbal:¬†Voetbal wat bedoelt is mensen die slechtziend zijn of blind zijn. De afmetingen van het veld zijn hetzelfde als van het zaalvoetbal-veld. In de bal zitten belletjes zodat de blinden kunnen horen waar de bal is. In het team van de blinde spelers zitten er vijf spelers.