Goalball

april 8, 2015

Als je jouw concentratie en conditie wil testen in een teamsport is goalball zeker een optie! Deze sport is speciaal gemaakt voor mensen die een visuele beperking hebben. Goalball is een internationale sport die op allerlei niveaus beoefend kan worden, van lokaal tot internationaal. Goalball is ook een officiële sport binnen de Paralympische Spelen. 

GoalballGoalball kent haar eigen spelregels en is een zaalsport voor mensen die een visuele beperking hebben. Om alle deelnemers van de sport een kans te geven draagt iedereen een afgeplakte skibril. Het spel wordt gespeeld in twee teams van drie atleten. Aan beide kanten van de zaal staat een doel  en de bal waar mee gespeeld wordt heeft belletjes. De bedoeling is dat de bal, net zoals bij voetbal, over de doellijn heen rolt. Je moet zeer geconcentreerd luisteren om je te kunnen oriënteren op de bal en je moet ook precies op het goede moment reageren. Je moet ook de bal binnen acht seconden weg spelen, dus er is ook een hoog tempo in het spel.

Samenstelling van het team

Goalball is in 1946 ontstaan om veteranen van de Tweede Wereldoorlog te helpen bij de revalidatie aan de visuele beperkingen, dus vlak na die oorlog waren het vooral veteranen die in de teams zaten. Inmiddels is goalball een enorm succes geworden en doen veel sporters tussen de 12 en 50 jaar de sport. De samenstelling van de teams kan heel erg uiteen lopen. Zowel fysiek áls mentaal wordt het uiterste van je gevraagd.

Doe mee!

In Nederland zijn er verschillende goalball-verenigingen. Wil je graag een keer meedoen en ervaren dat het een leuke sport is? Aarzel dan niet en probeer het uit! Sporten is gezond en door je visuele beperking zijn al gelijk een hele hoop sporten afgeschreven. Ook leer je door goalball mensen kennen op een leuke en eenvoudige manier, zowel in je eigen team/club als andere steden waar mensen de sport beoefenen!