Het Nederlands volkslied

mei 26, 2015

Het Nederlands volkslied

We kennen het allemaal, het Nederlandse volkslied. Al was het alleen maar omdat het volkslied altijd bij belangrijke voetbal wedstrijden wordt gespeeld. Zoals bij het EK of het WK. Overigens wordt het soms ook bij andere sporten gespeeld. Bijvoorbeeld wanneer een Nederlandse sporter een gouden medaille behaald. Bij het schaatsen en het zwemmen is ons lied dus al vaak gedraaid. Meer over het volkslied en sport lees je hier.

Maar weet je ook hoe het is ontstaan en hoelang het al bestaat? Wij vertellen je er graag meer over zodat je ook wat van de geschiedenis te weten komt. Het Nederlandse volkslied staat ook wel bekend als het Wilhelmus, een lied dat bestaat uit 15 verschillende coupletten.

Geschiedenis

Het Nederlandse volkslied werd honderden jaren geleden geschreven. Het exacte jaartal is niet bekend, maar deskundigen denken dat het lied in 1572 werd geschreven. Er is geen ander volkslied ter wereld dat zo oud is, een Nederlandse volkslied is dan ook uniek in haar soort. Toch heeft het nog honderden jaren geduurd totdat het Nederlandse volkslied ook daadwerkelijk werd ingevoerd. In 1932 werd het officieel als volkslied aangemerkt. Wie het lied heeft geschreven is ook niet met 100% zekerheid te zeggen, waarschijnlijk is Filips van Marnix de schrijver.

Bekend

Er is bijna geen Nederlander die de tekst van het eerste couplet niet kent. De eerste zin “Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den Vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.” klinkt bij iedereen bekend in de oren. Het eerste couplet kent bijna iedereen, maar als we het hebben over de overige coupletten dan wordt het een ander verhaal. Deze worden namelijk bijna nooit gezongen. Couplet 6 is een favoriet, deze wordt vaak tijdens kerkdiensten gezongen, maar van de andere coupletten hoor je eigenlijk nooit wat. Uiteraard kun je via internet de teksten vinden van alle coupletten van het Nederlandse volkslied.